Naturkirkegården

Naturkirkegården er et besøg værd for alle, der interesserer sig for natur, kunst og kirkegårde. I et smukt kuperet naturområde har landskabsarkitekt Charlotte Skibsted skabt en naturkirkegård, som med tiden også er blevet en park med skulpturer. Om sommeren er der et væld af vilde blomster, fine staudebede og et utal af rhododendronbuske i alle nuancer. Naturkirkegården ligger ikke så langt fra byens centrum, og alligevel finder man en fred og ro her. Mange kommer dagligt og følger med i naturens gang.

Ved indgangen fra Anders Larsensvej møder man billedhugger Søren Schaarups skulptur: "Livets port". Den står på plænen og om foråret på et tæppe af gule og hvide krokus. Parkeringspladsen har en smuk brostensbelægning lagt i et bølgende mønster. Man følger stien frem til Valnøddelunden - det første gravområde. Her ses Henrik Voldmesters skulpturserie "Bille August", som er pejlemærker.

Den smukke spejling af kapellet
Når man går ad stien fra Den Grønne Sten, ses Margrethe-Kapellets spejlbillede i søen. Det markante ottekantede kapel er tegnet af Kgl. Bygningsinspektør Karsten Rønnow. Der er en fin harmoni mellem Naturkirkegården og Margrethe- Kapellet, som især opleves gennem aksen fra kapellets udgang og op til Den Grønne Sten, og man kan fornemme den symmetri aksen danner i hele anlægget.

Anemonestiens små tykke mænd
Der er et helt specielt gravområde ved anemonestien. Her er hver grav markeret af en lærkestamme med eller uden navneplade. Om foråret er området helt hvidt og dækket af anemoner. Tre søjler af tyrkisk granit er opstillet med Keld Moseholms vidunderlige små tykke mænd, der bevæger sig gennem livet.

Engledalen
Fra Blomsterengen kommer man til Engledalen. Billedhugger Preben Boye har skabt 12 smukke engle, der står enkeltvis eller i grupper. Dette område er frodigt med et utal af stauder, som danner en skovbund under de høje valnøddetræer. Engledalen er et populært gravområde.

Bølgen og Båden
Mellem hækkene ved blomsterpladsen ind mod Østre kirkegård fi nder man Bølgen og Båden af Ole Christensen fra Bornholm. Efter Erik Heides "Vingesten" på plænen kommer man forbi Margrethe-Kapellet og videre ned til den lille kilde. På venstre hånd er der et meditationsrum. I muren ses Laila Vestergårds tre granittavler, som spejler sig i bassinet. Her begynder livets kilde, som snor sig gennem området ned til søen. Man kan sidde i fred og ro og nyde fuglenes sang og naturens dejlige dufte.

Kort over Naturkirkegården

http://www.holb-kgd.dk/uploads/images/statue-pige.jpg